Alavin kylä

Alavi sijaitsee Joensuun Heinävaarassa, 18 km päässä Joensuun keskustasta. Kylä on 350 asukkaan ja 150 talouden Heinävaaran kylään kuuluva kylänosa.

 

Alavi-Jukajärven seutu on muotoutunut omaksi kyläkseen vaikka sillä ei ole omaa koulua eikä kauppaa, vaan palvelut haetaan 4 km päässä olevalta pääkylältä.Kylä on kasvanut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana voimakkaasti ja uusia taloja on rakennettu Tervasuon ja Jakokoskentien varteen koko ajan. Kyläläisten keskeinen ja yhdistävä tekijä on kylätalo ja sen ympärille rakentuva vilkas toiminta jota johtaa kyläyhdistys, tukenaan metsästysseura Nurkkalan riistaveikot ja paikalliset martat.

Vaihteleva ympäristö kylätalon läheisyydessä tarjoaa hyvät harrastusmahdollisuudet kuten valaistun pururadan kesä- ja talvikäyttöön hiihtolatuineen, samoin jääkiekkokaukalon, lasten leikkikentän ja lentopallokentän. Lisäksi lähietäisyydeltä löytyy uimaranta Ison-Jukajärven rannalta, hieno laavu tulisijoineen Ison-Valkealammen rannalta, sekä vaihtelevat ja merkityt patikointireitit kylän vaaranmaisemista. Suosittu Mustavaaran laskettelukeskus lasten ja aikuisten rinteineen sijaitsee n. 5km päässä kylätalolta.